Crowd of Diverse People

Omahoidon tukeminen on kriittinen osa avokuntoutuksen kehittämistä

Osteoporoosi on pitkäaikaissairaus, jota Luustoliiton mukaan sairastaa Suomessa satoja tuhansia ihmisiä. Kuun luusto haurastuu, niin esimerkiksi ranne-, nikama- ja lannemurtumat kasvattavat riskiä uusiin murtumiin moninkertaiseksi. Murtumat hoidetaan ammattitaidolla, mutta tämän jälkeen ihminen jää usein yksin. Kuntoutumisen ja omahoidon tuki on hyvin tärkeässä roolissa osteoporoosin hoidossa ja murtumien ehkäisyssä.

Etenkin lonkkamurtumien laitoshoidon kustannukset ja niihin liittyvien inhimillisten tragedioiden hinta on suuri. Yhden lonkkamurtuman ensimmäisen vuoden kustannukset ovat 23 079 €. Tällä summalla voidaan järjestää esimerkiksi 72 ryhmäinfoa yli 1400 kuntoutujalle – tai viitisenkymmentä yksilöllistä ja intensiivistä etävalmennusprojektia omahoidon tukemiseen yksilötapaamisineen.

Osteoporoosin sopeutumisvalmennusta on kehitetty siitä lähtien, kun osteoporoosista vuonna 1993 tuli diagnosoitava ja hoidettavissa oleva sairaus. Valmennus on kehittynyt 2000-luvun alussa syntyneestä laitosmuotoisesta sopeutumisvalmennuksesta hiljalleen avomuotoiseen sopeutumisvalmennukseen, omahoidon tukemiseen ja vertaistukeen.

Movendos-etävalmennustyökalu sai kunnian olla osa osteoporoosin avokuntoutuksen historiaa, kun ensimmäinen etävalmennuskurssi järjestettiin hyvin kokemuksin viime vuonna (2015). Tämän vuoden alussa laitosmuotoinen sopeutumisvalmennus lakkautettiin.  Luusto uusiutuu kokonaisuudessaan kymmenen vuoden kuluessa, joten omahoidolla voidaan aidosti vaikuttaa luustoterveyteen. Koskaan ei siis ole liian myöhäistä parantaa ravitsemusta luuston hyvinvointia tukevaan suuntaan – riittävästi D-vitamiinia, kalsiumia ja proteiinia – sekä lisätä luustoa kehittävää liikuntaa arjessa.

RAY:n rahoittamassa Luustoliiton ASKO-levittämis- ja juurruttamishankkeen toisessa vaiheessa (2013-2015) on levitetty ja juurrutettu avomuotoisten sopeutumisvalmennuskurssien ja omahoidon osaamista jopa 30 paikkakunnalle Suomessa. Hankkeen loppuvaiheessa kehitetty ja testattu etävalmennus edesauttaa ulkoisen arviointiraportin mukaan luustokuntoutujien alueellista tasa-arvoa, palvellen etenkin työikäisiä kuntoutujia.

Kaikkineen ASKO-hanke on tavoittanut yli 1800 ammattilaista. Hankkeen päätösseminaari järjestettiin Helsingissä 10.3.2016.

Katso hieno ja informatiivinen Luustoliiton video osteoporoosista, joka voi koskettaa minkäikäistä tahansa: http://www.luustoliitto.fi/katso-luustoterveysvideo